Stand with Ukraine and fight for freedom and human dignity!

Пройшло шість днів з початку повномасштабного нападу Росії на Україну. Вже шостий день українці мужньо та віддано чинять спротив у війні, яка стосується не лише нашої країни, а безпеки Європи та світу в цілому. 

Декілька десятків експертів, економістів та консультантів об’єднались на платформі Центру економічного відновлення для того, аби проінформувати міжнародну спільноту про події російської війни проти України. 

Експерти CIVITTA та EasyBusiness долучилися до робочої групи, координованої Центром економічного Відновлення (CER) й провели швидку оцінку наслідків війни для економік Росії та України та підготувала список можливих дій щодо того, як міжнародна спільнота може допомогти нашій країні вистояти та перемогти у цій війні. 

Вже за перші чотири дні бойових дій, економіка Росії зазнала втрат, які відкинуть її розвиток на десятки років назад: 

  • Лише прямі втрати від війни (ліквідована військова техніка та особовий склад) за найбільш консервативними оцінками коштували Росії близько 7 мільярдів доларів. Самі лише поточні втрати людських життів коштуватимуть країні понад 2.7 мільярдів доларів недоотриманого ВВП за наступні роки (дуже консервативна оцінка). Загальні щоденні втрати від війни для Росії скоріш за все перевищують 20-25 мільярдів доларів, враховуючи логістику, персонал, запуск ракет тощо.
  • Внаслідок санкційного тиску, зазнав непоправних втрат фінансовий сектор Російської Федерації. Російські компанії швидкими темпами втрачають ринкову капіталізацію. Нові обмеження на торгівлю державними облігаціями та замороження активів центрального банку суттєво ускладнить можливість злочинного російського уряду зберігати макростабільність та обслуговувати державний борг. При цьому, світ має навіть більше важелів для обмеження російської економіки, зокрема через повне відключення країни від SWIFT (а не часткове) та виключення російських компаній з міжнародних ринків капіталу – це ті дії, які ще повинні бути зроблені. 
  • Торговельні обмеження можуть суттєво вплинути на економіку Росії, яка залежить від експорту енергоносіїв. Санкції, які вже були накладені на “Північний потік-2”, призведуть до майбутньої втрати доходів. Заборона на імпорт високотехнологічної продукції зруйнує ланцюги доданої вартості та поставить під загрозу конкурентоздатність Росії, проте лише в середньо- та довгостроковій перспективі. Проте знову ж таки, світова спільнота повинна діяти більш агресивно – логістичні обмеження та повномасштабне ембарго на нафту та газ є логічними наступними кроками. Саме лише ембарго коштуватиме країні до 142.8 мільярдів доларів втрачених доходів. 
  • І нарешті, від війни постраждають пересічні громадяни Росії. Через падіння курсу рубля реальні доходи населення вже фактично впали у більш ніж 2 рази. Після замороження активів центрального банку Росія зіткнеться з наймасштабнішою кризою в своїй історії. Росія вже стала країною-вигнанцем: мова йде про обмеження авіасполучення, відсутність спортивних подій, заборону використання прапору та гімну на багатьох заходах, відмову іноземних компаній працювати з Росією… Імідж країни скоріш за все перейде і на її громадян, формуючи враження про них як про вигнанців у глобальному цивілізованому світі. 

Разом з тим, Україна потребує підтримки від міжнародної спільноти для подолання наслідків війни. За перші чотири дні більш ніж 2.5 тисячі людей в Україні були поранені чи вбиті, мільйони страждають від гуманітарної кризи. Економіка України, яка тільки почала відновлюватись від наслідків епідемії COVID-19, наразі зіткнулася із ще більшою загрозою. Ми закликаємо міжнародних партнерів надати Україні підтримку для вирішення гуманітарної та військової кризи, а також макрофінансову допомогу для стабілізації економічного становища. 

Більше деталей дослідження можна знайти у звіті за посиланням:

  • Звіт українською мовою;
  • Звіт російською мовою;
  • Звіт англійською мовою;

 

Поділитись